Islandský Plokkfiskur
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
mléko • ryba • sýrPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Když jsme se vrátili z Islandu, o kterém píšu zde, musela jsem vyzkoušet jejich typické jídlo Plokkfiskur. Jak jinak, je to ryba. Ve spotřebě ryb na hlavu, jsou prý Islanďané na druhém místě hned po Japonsku. Je to vlastně taková rybí kaše, která se jí ještě s jejich tradičním tmavým žitným chlebem namazaným máslem.
Hledala jsem recept na internetu a zjistila, že původní verze byla bez sýru a zapečení. Ale tahle vylepšená verze je skvělá. Nic složitého, pár ingrediencí a chutná výborně. Jídla tohoto typu vařím ráda, protože je to takový základ, který se dá pozměňovat. Myslím, že vzniklo tak, že někomu zbyla upečená ryba a uvařené brambory z minulého dne. Ve špajzu našel cibuli, podojil krávu a všechno to pěkně promíchal v Plokkfiskur. Vydatné, jednoduché a výborné jídlo do sychravého počasí, které přichází pomalu i k nám.
Recept je možné uzpůsobit podle chuti a zásob – dát víc nebo míň brambor, přidat česnek, oblíbené bylinky, místo cibule pórek atd. A taky třeba použít lososa a přidat do bešamelu šlehačku. Ale takhle prostě, podle základního receptu, jen se solí a pepřem naše chuťové buňky uspokojí zaručeně. Pokud chcete vytvořit slavnostnější verzi, není nic jednoduššího, než rozdělit jednotlivé porce do zapékacích mističek a podávat přímo v nich. A k žitnému chlebu a máslu přidat i trochu zeleniny nebo salátu.
4 – 5 porcíIngredience:
- 1 velká cibule
- 1 kg brambor
- 600 g tresky
- 2 lžíce hladké mouky
- ½ l mléka
- 50 g másla
- 200 g strouhaného sýru typu gouda
- sůl
- pepř
Postup:
- Brambory můžeme uvařit ve šlupce, oloupat a nakrájet na kostky nebo obráceně, oloupat, nakrájet na kostky a uvařit. Druhou variantou ušetříme čas. Také můžeme použít zbylé brambory z minulého dne.
- Filety ryby vhodíme do vroucí osolené vody a necháme chvilku povařit, ryba změkne rychle. Vývar nevyléváme použijeme ho ještě do bešamelu. Filety vyndáme a nožem nebo vidličkou rozdělíme na malé kousky, jde to snadno, filet se rozpadá, ale pozor na zbloudilé kosti, ty jsou potřeba odstranit.
- Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na másle do sklovata. Zasypeme 2 lžícemi mouky, chvíli mícháme, aby se mouka spojila s máslem a trochu se opražila. Přilijeme mléko a trochu vývaru z ryby, necháme asi 5 minut provařit do husté omáčky. Pokud by byla konzistence moc hustá, zředíme vývarem. Omáčku dochutíme solí a pepřem, ale pozor, všechno ostatní je slané, abychom nepřesolili. Vsypeme do ní uvařené kousky brambor a rybu. Promícháme, přelijeme do zapékací mísy a povrch posypeme sýrem.
- Dáme zapéct do trouby vyhřáté na 2000C na 20 – 25 minut, než sýr začne hnědnout.