Kardamom pletence
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
kardamom • máslo • mlékoPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Zima nám ukazuje, že ještě chvíli vydrží. A k zimě patří kynuté těsto. Aspoň u nás. V létě na to kynutí a hlídání není tolik času, lepší je si užívat venku…ale v zimě se to samo nabízí. Co s tak mrazivými a někdy zamračenými a tmavými dny?
Dělala jsem si pořádek v receptech a našla mezi nimi tyhle pletence. Je to vzpomínka na Island a kavárnu v Rejkjavíku. Dali jsme si ho ke kávě, ale nezůstalo u jednoho kusu, protože byly úplně čerstvé a tááák výborné…Když jsme se vrátili domu, hned jsem si našla recept. No, a k upečení jsem se dostala až teď. O to větší radost jsem z výsledku měla, protože nás to do oné kavárny a na naše prázdniny aspoň na chvíli vrátilo.Kardamom pletenec neboli kardemummabullar pochází ze Švédska, ale na Islandu zdomácněl, viděli jsme ho tam v každé pekárně i kavárně. Je to vlastně obyčejné kynuté těsto, jediný rozdíl v chuti způsobuje troška koření. A tím kořením je kardamom. Jsou to malé zelené tobolky, ve kterých se ukrývají černá semínka a ty jsou právě tak aromatická. Pěstuje a používá se hlavně v Indii a Asii, přidává se do směsí masala a kari pasty, ale i do sladkých jídel. Známý je také masala chai, což je čaj s mlékem, v kterém se povaří koření a právě kardamom bývá nejvýraznější chutí. Dnes ho nabízí i spoustu kaváren u nás, většinou pod názvem Chai latte.
A ještě praktické rady k receptu: Do náplně je lepší dát kardamom čerstvě podrcený v hmoždíři nebo namletý obyč.mlýnkem na kávu, protože chuť je, oproti koupenému už mletému, intenzivnější.
Jednotlivé kousky se sypou perlovým cukrem, než se dají péct (v obchodě jsem ho nikde nenašla, pouze na internetu, dříve byl v Ikea, ale už není v sortimentu…), nebo se polévají polevou po upečení. Nakonec se mohou posypat hrubozrnnou solí, nebo mandlovými lupínky.
Další variantou tohoto pečiva je přidání lžičky skořice do náplně, ale to už se chuť posunuje jinam.
cca 30 kusů
Ingredience:
Těsto:
- 840 g hladké mouky (můžeme nahradit část celozrnnou moukou)
- 500 ml. mléka
- 80 g cukru
- 150 g másla
- 42 g droždí
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky mletého kardamomu
Náplň:
- 150 g másla
- 80 g cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 2 lžičky kardamomu čerstvě mletého (cca 10-15 tobolek, vyoupaná semínka)
Poleva:
- ¼ hrnku třtinového cukru+lžíce vanilkového cukru
- ¼ hrnku vody
- ½ lžičky mletého kardamomu
- 5 lžic šlehačky
- Hrubá mořská sůl na posypání – nemusí být
1 rozšlehané vejce na potření
Postup:
- Mléko mírně ohřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
- Mezitím rozehřejeme máslo a necháme ho zchladnout.
- V míse promícháme mouku, cukr, sůl a kardamom.
- Do mísy nalijeme vzniklý kvásek a zchladlé máslo (nesmí být horké, aby nezničilo kvasnice – zkouška prstem ruky je spolehlivá…) a vypracujeme hladké vláčné těsto buď v robotu hnětacím nástavcem nebo rukama na vále. Těsto má krásnou nelepivou konzistenci.
- Necháme přikryté kynout na teplém místě cca 1 hod, až zdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím si v misce smícháme máslo s cukrem a mletým kardamomem na náplň. Máslo musí být dostatečně povolené, aby se nám s ním dobře pracovalo.
- Těsto přendáme na vál a vyválíme do tenka obdélník cca 50×40 cm. Celou plochu namažeme náplní a přeložíme delší stranu na půl, vznikne nám tak dlouhý obdélník, který ještě přejedeme lehce válečkem, abychom těsto k sobě přitlačili. Obdélník nakrájíme nožem nebo rádlem na tenké proužky cca 1,5 – 2 cm, vychází to zhruba na 30 ks. Není důležité kolik, ale aby byly stejně tlusté a vytvořené pletence měly stejnou velikost a stejně dlouho se pekly.
- Každý pruh stočíme do spirály, obtočíme kolem ukazováčku a prostředníčku a konec přetáhneme vrchem doprostřed. Pokládáme na plech s dostatečným rozestupem, pečením zvětší svůj objem..
- Necháme na plechu přikryté utěrkou nebo potravinovou folií kynout nejméně ½ hodiny. Mezitím rozpálíme troubu na 220oC. Pletence pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme cca 15 minut.
- Hotové pletence pokapeme/polijeme lžicí připraveným sirupem. Než se upeče první várka, povaříme cukr s vodou a kardamomem do hustší konzistence, přilijeme 5 lžic šlehačky a necháme projít varem, zmírníme a minutu vaříme. Pokud sirup lijeme horký na horké pletence, vsákne se. Pokud chceme, aby byla poleva vidět, necháme je nejdříve vychladnout.
TIP:
Pokud by se vám nechtělo tvořit pletence, což chce trochu zručnosti, může se těsto rozdělit na 2 části a vytvořit rolády, nakrájet na cca 5 cm kousky, na plech je dávat řeznou stranou a dále postupovat stejně jako s pletencema.
Kompletní islandská vzpomínka – svetr z islandské vlny a kardamom pletenec