
Šlehačková bábovka
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
šlehačkaPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Protože si ještě pár týdnů budeme muset počkat na čerstvé ovoce do koláčů a dezertů, které vyroste v našich zeměpisných šířkách, tak mám recept na super rychlou bábovku. Nic se nešlehá, nic se neváží a výsledek je zaručený. Za pár minut máte hotovo a pak už svoji práci odvede trouba.
Recept na tuhle bábovku mám opravdu dlouho, a když je krize v domácích zásobách nebo není invence a taky čas, tak po něm ráda sáhnu. A vždycky mě překvapí, jak je vlastně dobrá i bez velkého množství tuku. Nemusí ovšem zůstat jen u téhle jednoduché verze. Bábovka se dá samozřejmě vylepšit ořechy, hrozinkami, brusinkami, místo jednoho hrnku mouky se můžou použít mleté ořechy nebo mandle. Podle fantazie a preferencí chuti a taky zásob. Taky lze těsto použít jako dortový korpus.
Ingredience:
- 250 ml šlehačky (podle kelímku šlehačky odměřujeme i ostatní ingredience)
- 2 vejce
- ½ – ¾ hrnku cukru + 1 vanilkový cukr (množství cukru podle vaší chuti, já dávám jen ½ hrnku, v původní verzi je celý hrnek, ale to je opravdu hodně)
- 2 hrnky polohrubé mouky (pro zdravější verzi – 1 hrnek celozrnná špaldová mouka), nebo 1 hrnek mletých ořechů
- 1 prdopeč
- 1 lžíce kakaa
- ořechy, rozinky, brusinky apod.
Postup:
- V jedné míse smícháme cukr, vejce a šlehačku.
- V druhé míse promícháme mouku (mleté ořechy) s prdopečem a směs přisypeme k tekutým ingrediencím. Společně dobře promícháme, aby v těstě nebyly žádné hrudky. Těsto je spíše hustší. Pokud by bylo hodně tuhé (např. jsou použity malé vejce), může se naředit troškou mléka.
- Přidáme ořechy, hrozinky, brusinky apod.
- Pokud chceme bábovku dvoubarevnou, polovinu těsta nalijeme do formy, do druhé přidáme lžíci kakaa a po promíchání vlijeme na světlé těsto.
- Pečeme cca 45 min při 180 0C.
Bábovku lze použít i jako dortový korpus.