
Vegan paštika
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
slunečnicová semínka • sušená rajčataPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Když vám děti přivedou partnery, kteří nejedí maso, musíte se s tím v kuchyni nějak vypořádat. Protože jsem si v mládí prošla obdobím, kdy jsem se intenzivně věnovala různým směrům ve výživě a nějakou dobu zakotvila v makrobiotice, nemám problém vařit podle přání – bez masa, mléčných výrobků, lepku, nebo čehokoliv, co nesmí jídlo obsahovat.
A protože poslední příspěvek byl pro masožravce, dneska na chleba namažu místo paštiky, veganskou nepaštiku. Recept je jednoduchý, skládá se pouze ze 2 základních ingrediencí, ostatní můžete pozměnit, podle vlastní chuti.Jediný „problém“, který nastává, pokud si chcete pomazánku připravit, že si na ni musíte počkat do druhého dne. Ale to je ve spoustě veganských receptů, protože používání luštěnin, oříšků a semínek vyžaduje namáčení alespoň na 6 hodin, nejlépe přes noc. Zbytek už vám nezabere víc jak pár minut.
Ingredience:
- 150 g sušených rajčat naložených v oleji
- 150 g slunečnicových semínek, namočených ve vodě alespoň 6 hodin, nejlépe přes noc
- sůl, pepř,
- bylinky podle chuti – rozmarýn nebo šalvěj, tymián, petržel, provensálské koření
Postup:
- Slunečnicová semínka necháme namočené ve vodě nejlépe přes noc.
- Rajčata pokrájíme na menší kousky, bylinky nasekáme, semínka slijeme.
- Všechno dohromady mixujeme nožovým mixérem (paštika nebude úplně jemná, zůstanou v ní kousky) nebo ponorným mixérem. V tom případě přidáme trochu vody, aby se směs dala rozmixovat.
- Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Paštika vydrží několik dní v lednici.